Noutăţi

Grupul de inițiativă din Larga Nouă amenajează un centru comunitar pentru a promova educația antreprenorială în rândul tinerilor

Grupul de inițiativă din Larga Nouă amenajează un centru comunitar pentru a promova educația antreprenorială în rândul tinerilor

Săptămâna aceasta echipa noastră a vizitat comunitatea parteneră Larga Nouă – un sat mic (1527 locuitori) cu specific etnic bulgar, dar populată și de alte etnii: ruși și ucraineni. Satul este localizat pe coline verzi și pitorești în regiunea de sud a Moldovei. Principalele îndeletniciri a populației fiind vităritul, ramura apiculturii și agricultura.

Am făcut cunoștință cu activitatea grupului de inițiativă „Lărgenii Cutezători” care acum lucrează la amenajarea și echiparea unui centru comunitar pentru a promova educația antreprenorială în rândul tinerilor.

n-188-2

Proiectul cu titlul „Meseria – brățară de aur” va oferi tinerilor oportunitatea de a dezvolta abilități și deprinderi în arta lemnăritului, broderiei, traforaj, pirogravură, quilling, valorificând astfel potențialul creativ și antreprenorial al tinerilor, dar și al adulților.

Arta meșteșugăritului este caracteristică pentru sudul Moldovei care unește mai multe etnii, și anume: bulgari, găgăuzi, ruși, romi și ucraineni.

Inițiativa a fost lansată de către grupul de inițiativă „Lărgenii cutezători” în cadrul Programului de împuternicire a comunităților etnice (MEM PLUS) și susținut de gimnaziul „Alexandru cel Bun” care a oferit spațiu. APL a procurat 3 stingătoare și neoane pentru iluminarea încăperii, agenților economici au oferit resurse financiare în valoare de 6000 lei pentru echipament, comunitatea a colectat bani și au procurat o mașină de cusut și materie primă în valoare de 3200 lei și Biblioteca Publice Larga Nouă. Valoarea totală a proiectului este de 28000 lei/MDL.

Acțiunea este parte a Strategiei de împuternicire a comunității Larga Nouă dezvoltată de grupul de inițiativă în urma unui proces participativ de consultare a locuitorilor satului și de evaluare a resurselor disponibile.

Comunitatea dispune de un Centru Comunitar Informativ dotat cu sala de lectură, sala cu calculatoare, sala educativă pentru copii și sala de ședințe unde grupul de inițiativă se întrunesc periodic. Inițiativa este coordonată de bibliotecara și facilitatorul grupului de inițiativă dna. Ludmila Strahoteanu.

Ne-am întâlnit și cu primarul dna. Tatiana Maidan cu care am discutat despre dificultățile și necesitățile comunității pe timp de pandemie.

Ne bucurăm de succesele lărgenilor.

Pentru o vizită virtuală în Larga Nouă accesați pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi):