Noutăţi

Tinerii la o cafea cu Ministerul

Tinerii la o cafea cu Ministerul

Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a organizat un eveniment inedit cu genericul „Tinerii la o cafea cu Ministerul”. Scopul evenimentului a fost de a crea un cadru de discuții informale între un grup de tineri activiști din mediul rural și conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM.

În cadrul evenimentului cei 20 de tineri activiști prezenți veniți din 7 raioane ale țării au discutat la o cafea cu Secretarul de Stat în domeniul tineretului și sportului dl. Ivan Gheorghiu despre o serie de provocări din domeniul de tineret, inclusiv despre oportunitățile pe care le au tinerii după absolvirea gimnaziului/liceului și în baza căror criterii pot lua cele mai bune decizii în legătură cu studiile de viitor.

Tinerii au apreciat deschiderea conducerii Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și folosindu-se de cadrul informal au adresat o serie de întrebări pe diverse subiecte și au venit cu recomandări privind activitatea centrelor de tineret și modul de abordare a politicilor de tineret la nivel local. Tinerii au remarcat faptul că în pofida unor realizări pozitive la nivel de elaborare de politici și promovarea unor idei noi cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, la nivel local totuși politicile de tineret sunt implementate cu mari carențe. În cele mai multe cazuri, programele de susținere a tinerilor la nivel local nu sunt fructificate cu impact astfel impunîndu-se o evaluare a modulului de realizare a acestor programe de către APL în vederea unei îmbunătățiri cu participarea expresă a tinerilor.

Tinerii, deasemenea, au pus în vizorul discuției faptul că APL I și II nu sunt interesate în mod autentic în dezvoltarea sectorului de tineret mimînd numai o anumită activitate de cele mai multe ori cu caracter de sport sau cultural în detrimentul ideii de participare a tinerilor în procesele decizionale. În acest sens tinerii au solicitat implicarea mai activă a Guvernului RM.

Pe de cealaltă parte Secretarul de Stat le-a mulțumit tinerilor pentru nuanțarea problemelor expuse și i-a îndemnat pe tineri să participe cât mai activ în procesul de monitorizare, raportare și implicit în procesul de implementare a politicilor de tineret, subliniind că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării încurajează activismul civic al elevilor și studenților la toate nivelele.

În cadrul evenimentului a fost prezentă și echipa de experți ai iRi în domeniul tineret, formată din 7 tineri activiști din comunitățile partenere iRi. Scopul acestei echipe este să ajute echipa Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi) în luarea unor decizii informate referitor la proiectele ce vizează tinerii.

Echipa de experți

Echipa de experți ai iRi în domeniul tineret

Activitatea „Tinerii la o cafea cu Ministerul” face parte din programul „IntegrACT ALUMNI” implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) în cadrul Programului de granturi 2020 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Pentru mai multe fotografii accesați pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi):