Noutăţi

„Implicați, NU resemnați!” – au zis 22 de grupuri de inițiativă din Moldova

„Implicați, NU resemnați!” – au zis 22 de grupuri de inițiativă din Moldova

„Implicați, NU resemnați!” – așa este formulată declarația comună de responsablizare civică a 22 de grupuri de inițiativă din 22 de comunități (7 raioane) din țara noastră. Astfel, peste 300 de oameni au hotărît să pună punct apatiei și lipsei de implicare civică din comunitățile lor.

După un proces îndelungat (3 ani) de instruiri continue în materie de participare civică, mobilizare comunitară și atragere de fonduri, 22 de localități unde locuiesc compact sau mixt diverse grupuri etnice din RM au trecut la partea practică startînd campania „Acționăm pentru că ne pasă!”, ediția II.

Scopul campaniei este de a uni și mobiliza comunitățile și toți factorii de interes în jurul unei probleme de interes comun.

Astfel, cele 22 grupuri „LIGA” au beneficiat de mini-granturi din partea iRi în valoare de 16000 lei/MDL (800$). De cele mai multe ori mini-granturile au avut un efect „magnetic” atrăgînd și alte fonduri din partea APL și mediul de afaceri. În unele cazuri, fondurile suplimentar-colectate au depășit cu mult valoarea inițială a granturilor. De exemplu: valoarea contribuției locale în Cazaclia, UTA Găgăuzia, se estimează la peste 160000 lei/MDL; în Carpineni, r-ul Hîncești – peste 50000 lei/MDL; în Gaidar, UTA Găgăuzia – peste 120000 lei; în Ursoaia, Cahul – peste 24000 lei/MDL. Acestea sunt doar cîteva exemple de mobilizare și implicare civică din cadrul campaniei „Acționăm pentru că ne pasă!”.

„Noi ne dorim foarte mult să avem un teren de sport funcțional și bine amenajat, suntem chiar bucuroși că facem parte din grupul de inițiativă local și ne vom implica activ în lucrările de reconstrucție”, a menționat Avenir Chiolac, locuitor al s. Cairaclia, r-ul Taraclia.

„Suntem mîndri de grupurile noastre de inițiativă, care au crescut enorm în ultimii ani și au dezvoltat o relație constructivă puternică cu APL, precum și cu autoritățile regionale, care vad în membrii „LIGA” un pilon comunitar puternic și partener de încredere”, – a menționat Elena Țurcan, coordonator de proiecte iRi.

Campania se va desfășura pînă în octombrie 2017. iRi invită toți factorii interesați să preia această experiență și să demareze inițiative similare pe cont propriu în întreaga țară.

Campania „Acționăm pentru că ne pasă!” este parte a programului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova II”, implementat de către „Institutul pentru Inițiative Rurale” în RM cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii în parteneriat cu WSOS/GLC din NW Ohio, USA.