Noutăţi

Primii absolvenți ai Academiei ProCivic determinați să continue schimbarea în comunitățile lor

Primii absolvenți ai Academiei ProCivic determinați să continue schimbarea în comunitățile lor

În perioada 16-18 noiembrie 2018, a avut loc cursul de formare Academia ProCivic III – cea de-a treia și ultima la număr din ciclul de traininguri de împuternicire a tinerilor organizate de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi).

În linkurile de mai jos vedeți info despre Academia ProCivic I și Procivic II:
Tineri, diverși și dinamici învață despre schimbare
Academia ProCivic Ediția II – O nouă provocare pentru 100 tineri din 20 localități ale Republicii Moldova

Pentru cei circa 100 de tineri-membri ai grupurilor de inițiativă din 20 de comunități ale proiectului, Academia ProCivic III a fost nu doar etapa de finalizare a unui curs complex de instruire sistemică (7 luni) în materie de activism comunitar, drepturi cetățenești și responsabilitate civică, dar mai ales un moment de jubilare și angajare în procesul de schimbare în bine a comunităților lor.

Academia ProCivic III

De această dată, în cadrul sesiunilor trainingului, tinerii au studiat două subiecte importante pentru perioada imediat următoare: tehnici de fundraising și scrierea de proiecte. O sesiune specială a fost vizita unui grup de tineri la Piața Centrală din Chișinău, unde tinerii au trebuit să pună în practică cunoștințele acumulate îndeplinind diverse task-uri ale trainerilor în sensul colectării de fonduri și interacțiuni cu oamenii.

Workshopurile trainingului au oferit posibilitatea tinerilor să înțeleagă mai bine subiectele învățate și să facă un schimb de opinii cu colegii din alte localități.

„Ce am învățat eu din acest training este că atunci cînd mergem la primar trebuie să fim mai insistenți”. – Elvira Drangoi din s. Zîrnești, r-ul Cahul.

„Eu am învățat că pot să-mi ajut satul prin proiecte și parteneriate”. – Victor Nicolaescu, s. Lozova, r-ul Strășeni.

Momentul culminant al trainingului a fost discuția tinerilor cu Oz Drive – muzician și artist, precum și chitarist în trupa lui Dan Bălan, care în una din serile dintre sesiuni a împărtășit cu tinerii istoria vieții sale și a încurajat tinerii să creadă în vise și să depună efort pentru a-și face visul posibil.

Oz Drive

Pe tot parcursul trainingului Trainerii Academiei ProCivic (Laurenția Filipschi, Radion Velcev și Victoria Matveev) au ținut atenția tinerilor focusată pe conceptul și realitatea împuternicirii tinerilor și procesului de folow-up de după training-uri în sensul fortificării grupurilor de inițiativă formate și avansarea agendei de schimbări le nivel local.

În perioada imediat următoare, echipa iRi va oferi asistență logistică celor 20 grupuri de inițiativă ale proiectului să transpună în practică cunoștințele, tehnicile și ideile învațate timp de 7 luni în cadrul Academiei ProCivic.

„Acum după training, abia aștept să merg în satul meu să învăț grupul de tineri ceea ce am învățat eu aici”. – Ion Munteanu din s. Sculeni, r-ul Ungheni.

„Trebuie să învățăm să acționăm și să nu renunțăm, chiar dacă nimeni nu va crede în tine. Nu trebuie să renunți, mai întâi de toate ne dovedim nouă că putem face totul, doar pentru „ceva” avem nevoie de mai mult timp, mai multă energie, mai multă finanțare etc.”. – Daria Melnic, or. Otaci.

Acest eveniment este parte a proiectului „Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova” implementat de Reprezentanța Fundației Elvețiene Terre des Hommes Moldova (Tdh), cu suportul financiar al Uniunii Europene, în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) și cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Mai multe fotografii de la eveniment vedeți pe pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale: