Noutăţi

Rural Youth Hackathon – competiția în care visul devine realitate

Rural Youth Hackathon – competiția în care visul devine realitate

În perioada 1-6 august, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a desfășurat mult-așteptatul eveniment al anului – Rural Youth Hackathon (Hackathonul tinerilor din mediul rural). Această activitate a fost organizată, în linii mari, după conceputul hackathonului clasic: instruire, schimb de idei, motivare, lucru în echipă asupra unui proiect, mentorare, prezentarea ideii de proiect – toate într-un timp foarte scurt. Dat fiind specificul proiectului YEP, Rural Youth Hackathon a fost orientat spre identificarea soluțiilor pentru problemele cu care se confruntă tinerii din comunitățile rurale a Republicii Moldova.

La Hackathon au participat 75 tineri reprezentând 29 comunități din Republica Moldova. Trainerii care au facilitat acest eveniment au fost din Estonia, compania Garage 48. Compania are o vastă experiență în organizarea acestor tipuri de evenimente complexe.

Evenimentul a fost apogeul unui șir de activități, care au fost organizate de iRi și partenerii locali pe parcursul a 3 ani în cadrul proiectului YEP.

La eveniment tinerii prezenți au fost divizați în 12 echipe. Timp de 4 zile tinerii au lucrat non-stop la ideia de proiect și planul de afaceri care vine să rezolve una sau mai multe probleme cu care se confruntă tinerii în Republica Moldova.

Întreg procesul de lucru a fost plasat într-un cadru de competiție, așa cum este și în lumea reală. În mod egal, pentru toate cele 12 echipe, au fost explicate condițiile competiției, oferite instrumente de lucru și mentorat.

În final, urmare unui proces de evaluare, au fost desemnate câștigătoare 6 cele mai inovatoare și bine-argumentate proiecte. Proiectele câștigătoare variază de la soluții digitale, la parc de biciclete și bibliotecă online pentru tineri. Suma totală a premiilor este de $15500 (de la $4000 premiul mare la $1000). Adițional, tinerii prezenți au putut desemna „premiul ales de public”. În acest sens, unul din cele 6 proiecte care a obținut cele mai multe voturi din partea tinerilor a fost apreciat cu un premiu special.

Toate echipele urmează să beneficieze de sesiuni de mentorare suplimentare atât din partea mentorilor pentru a implementa cu succes proiectele câștigate.

Procesul de împuternicire a tinerilor continuă!

Activitatea este parte a programului „Împuternicirea tinerilor din mediul rural (YEP)”, implementat de către Institutul pentru Inițiative Rurale în Moldova (iRi) în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership (GLCAP), Ohio, SUA cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Câteva din impresiile de la Hackathon:

„Hackathon-ul a fost o oportunitate de a mă dezvolta , atât ca lider, pe plan individual, cât și ca membru al grupului de inițiativă. Sunt extrem de încântată că am avut posibilitatea să particip la acest Hackathon și cu siguranță voi folosi cunoștințele acumulate în dezvoltarea comunității mele.” – Iulia Scripnic, membru grup de inițiativă, Boșcana, rn. Criuleni.

„O experiență nouă pentru mine, dar și pentru tinerii din țara noastră. Am văzut tineri foarte interesați. Personal m-am încărcat cu energie, idei noi, viziuni diferite, am cunoscut oameni frumoși și cu suflet mare. Voi încerca să implementez cunoștințele învățate în viața de zi cu zi. Îmi doresc cât mai multe proiecte cu participarea tinerilor trezindu-i astfel la realitate.” – Tatiana Todos, reprezentant APL, Tătărești, rn. Cahul.

„Evenimentul Rural Youth Hackathon, a lăsat o impresie plăcută: căutare de idei, lucru în echipă productiv, suișuri și coborâșuri, dispute și decizii. Au fost 5 zile a unui eveniment bine organizat. Am avut ocazia să ne mobilizăm în căutarea unei probleme și identificarea soluției. Mulțumim tuturor partenerilor noștri pentru oportunitatea de a arăta potențialul tinerilor din sudul Moldovei.” – Mihail Rotari, reprezentant ONG GagauzMediya, or. Comrat.

„Ceea ce a făcut ca acest Hackathon și evenimentele din jurul lui să iasă în evidență pentru noi, a fost participarea activă și munca asiduă a participanților. Am simțit că sunt cu adevărat motivați și gata să învețe noi abilități și să dobândească experiențe necesare pentru a face o schimbare în comunitățile lor… și a fost foarte grozav să văd asta.” – Kadri Tiisvelt, COO și membru al consiliului de administrație la Garage48.

„Rural Youth Hackathon a fost un eveniment masiv…planificat cu multă grijă și realizat cu succes. E peste așteptările noastre… Pentru că este un eveniment destinat tinerilor din mediul rural este o premieră pentru Republica Moldova. Activitatea face parte din eforturile iRi de a împuternici la modul cel mai practic tinerii din mediul rural.” – Tatiana Costev-Coșuleanu, director executiv, iRi.

Albumul de fotografii de la eveniment îl puteți vedea accesând pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi):

Опубликовано Institute for Rural Initiatives / Institutul pentru Inițiative Rurale Понедельник, 8 августа 2022 г.