Noutăţi

Tineri care inspiră tineri: istorii vii și de succes

Tineri care inspiră tineri: istorii vii și de succes

Deja după o bună tradiție, anual în luna noiembrie, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) organizează evenimentul anului Congresul tinerilor activi din mediul rural. În acest an evenimentul este la cea de-a 4-a ediție și a derulat la 10 noiembrie, 2023 sub sloganul „Tineri care inspiră tineri”. Congresul a reunit 85 persoane (tineri lideri, reprezentanți APL, lucrători de tineret, ONG-uri locale etc.) din 67 de localități, reprezentând practicieni din domeniul tineret din 22 raioane din întreaga țară.

Scopul evenimentului a fost punerea în lumină la nivel național a bunelor practici de împuternicire a tinerilor din satele și orășelele țării, având în vedere experiența și lecțiile învățate din cadrul proiectelor YEP (Împuternicirea tinerilor din mediul rural) și IntegrACT GO (Integrare prin acțiune) implementate în ultimii 7 ani.

„În cadrul evenimentului am vorbim despre îmbunătățirea calității vieții tinerilor din mediile rurale, tineri care au generat acțiuni de participare civică, acțiuni de formare a politicilor ce derivă din viziunea tinerilor… Ne bucurăm că tinerii au reușit să scoată în evidență o abordare nouă, care este diferită decât cea axată doar pe sport.” – Tatiana Coșuleanu, director executiv iRi.

Cu un mesaj de încurajare pentru tineri în debutul evenimentului a venit dna. Laura Hruby, Charge d’Affaires, reprezentând Ambasada SUA în Moldova, precum și dl. Vadim Smântână, director adjunct, Agenția Națională pentru Tineret.

„Timp de patru ani, Statele Unite au sprijinit cu drag programul de Împuternicire a Tinerilor din Mediul Rural – YEP, care urmărește să ofere comunităților rurale abilitățile și experiențele necesare pentru a promova nevoile cetățenilor. Acest program îi împuternicește pe tineri și le oferă resursele necesare pentru a face schimbări reale în comunitățile lor, care vor contribui la construirea unei Moldove sigure, democratice și prospere, în care moldovenii vor dori să rămână și să-și dezvolte comunitățile.” – Laura Hruby, Charge d’Affaires, Ambasada SUA în Moldova.

„Dincolo de cadrul legal, există viața reală în teritoriu. Autoritățile locale, mediul academic, antreprenorii, tinerii se confruntă cu diverse probleme la nivel local. În acest sens este semnificativă implicarea Institutului pentru Inițiative Rurale, atât la nivel de conștientizare a rolului autorităților locale pentru implicarea societății în dezvoltarea comunității, cât și implicarea tinerilor pentru a creare un nivel de bunăstare la nivel local și a țării per ansamblu. Institutul pentru Inițiative Rurale are o contribuție deosebită și pe partea de propuneri de ajustare a cadrului legal la nivel de tineret a proceselor care au loc în domeniul tineret, autorități de nivel 1 și 2 și a comunității în general. Mă bucură că în cadrul acestui eveniment diseminați istoriile voastre de succes din comunități, despre care trebuie să știe cît mai multă lume.” – Vadim Smântână, director adjunct, Agenția Națională pentru Tineret.

În cadrul atelierului „Tineri care inspiră tineri” toți participanții au fost divizați în 5 grupe în cadrul cărora au discutat despre succesele și provocările din domeniul tineret al Republicii Moldova, inclusiv aspecte legate de mecanisme concrete de punere în aplicare la nivel local a politicilor publice existente din sectorul tineret.

Tinerii au prezentat mai multe istorii de succes ale tinerilor din comunitățile beneficiare, despre acțiunile inițiate la nivel local, transmițând un mesaj de încurajare și motivare la acțiune și pentru alți tineri.

„Acest proiect ne-a învățat să fim responsabili, să fim organizați și disciplinați. Pe parcursul acestor 4 ani am înțeles că vocea fiecarui tânăr contează. Proiectul ne-a scos din zona de confort, ne-a învățat să elaborăm strategii, planuri de acțiuni, dar și să scriem demersuri la primărie pentru bugetarea activităților tinerilor. Ne bucurăm de astfel de programe care abilitează direct tinerii din medii rurale, le dezvoltă capacitățile și îi încurajează să contribuie la implicarea în comunitate.” – Tatiana Tronciu, coordonator tineret, regiunea sud.

„Ne bucurăm că se organizează astfel de evenimente, deoarece ele inspră tinerii. Din experiența mea, am observat că este foarte important ca tinerii să fie perseverenți, să contribuie la dezvoltarea comunității și să inspire pe alții. Să contruiți parteneriate cu actorii locali. De la început este mai greu să lucrezi cu primaria, dar ne bucurăm că noi am reușit să creăm o relație strînsă cu APL și acum ne susține în toate inițiativele noastre. Un sfat către tineri ar fi: începeți cu pasi mici și veți ajunge la rezultat mari.” – Stas Cebotari, liderul grupului de inițiativă s. Șuri, r. Drochia.

Invitatul special în acest panel a fost viceprimarul orașului Bacău din România, care a împărtășit cu tinerii prezenți la eveniment despre experiențele sale de activist civic și cum a ajuns de la blogger civic la viceprimar al municipiului Bacău.

„Am început activitatea mea in spațiul public, acum 15 ani, scriind despre problemele locale din orașul Bacău. Apoi am intrat in consiliul elevilor, am candidat la nivel județean și am început să scriu proiecte. Am avut multe inițiative ce țin de implicare civică. Am reușit să-l conving pe primarul de atunci despre necesitatea unui Centru de tineret și fonduri de tineret, iar acum avem 2 Centre de tineret in oraș. Puterea noastră, a comunității locale, este faptul că noi suntem activi, ne facem vocea auzită. Vă încurajez să fiți și voi tot timpul prezenți acolo și să-i presați pe aleșii locali să acționeze în interesul vostru.” – Cristian Ghingheș, viceprimar al municipiului Bacău, România.

În acest sens, „Congresul tinerilor activi din mediul rural” din acest an a fost mai mult o reuniune a tinerilor din diverse comunități rurale unde și-au prezentat propriile experiențe și idei pentru a inspira tineri și practicieni în domeniul tineret să acționeze mai țintit în procesul de implementare la nivel local a diferitor inițiative de tineret.
Pe final, participanții au venit cu o serie de propuneri și sugestii care vor fi remise autorităților publice centrale și partenerilor de dezvoltare.

Evenimentul este organizat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) ca parte a proiectelor „Împuternicirea tinerilor din mediul rural” în parteneriat cu GLCAP, Ohio USA, cu suportul din partea Departamentului de Stat al SUA, și „IntegrAct GO: tineri din mediu rural diseminează istorii de succes din sectorul tineret”, susținut financiar de Agenția Națională pentru Tineret, prin intermediul Programului de granturi 2023.

Pentru a vedea albumul de fotografii de la eveniment, vă invităm să accesați pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi):