Noutăţi

„De la egal la egal”. Eveniment regional sud

„De la egal la egal”. Eveniment regional sud

Primari şi lideri a 12 grupuri de inițiativă au vorbit din experiență proprie invitaților prezenți la evenimentul regional sud „De la egal la egal” cum este posibil de insuflat activism civic şi participare în comunitățile rurale din RM aparent pasive.

„Inițial am fost nesiguri în ceea ce făceam, dar instruirile permanente organizate de iRi ne încurajau să încercăm. Astfel, cu pași mici am început să construim parcul de vis văzut prin ochii copiilor din sat. Pe parcursul la 3 ani lucrăm la amenajarea parcului și cu fiecare an acesta devine mai confortabil”, a menționat Galina Capsomun, reprezentant a grupului de inițiativă local din s. Gaidar, UTA Găgăuzia.

Evenimentul, la care au participat circa 60 persoane, a pus în discuție nevoia urgentă a Republicii Moldova de dezvoltare a comunităților rurale, în mod special prin intermediul trezirii și consolidării sentimentului de activism civic și participare în viața comunității.

„Participarea civică nu e benefică doar pentru faptul că mobilizează comunitățile pasive și rezolvă anumite probleme de interes local, dar mai ales e benefică pentru că are un efect terapeutic asupra întregii societăți. Activismul civic de calitate este cheia pentru ca în RM să aibă loc schimbări pozitive”, a menționat Ruslan Stânga, director executiv iRi.

Evenimentul a fost salutat și de reprezentanți ai Ambasadei Turciei în RM, reprezentant al Departamentul Relații Externe din Găgăuzia, reprezentanți ai societății civile din regiune, mass-media, APL (primari, vice-primari, consilieri locali) și alți membri ai comunității interesați de program.

Oaspeții de onoare ai evenimentului au fost Elizabeth Balint (SUA) și Vladislav Petcov (Bulgaria), care și-au adus contribuția la eveniment oferind o perspectivă internațională a modelului de împuternicire elaborat de iRi pe parcursul a 3 ani.

Ținem să amintim că primul eveniment regional „De la egal la egal nord” a avut loc în mun. Bălți în luna aprilie 2017 cu implicarea a 7 grupuri de inițiativă locale.

Activitatea face parte din cadrul programului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova”, implementat de către „Institutul pentru Inițiative Rurale” în RM, cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii în parteneriat cu WSOS/GLC din NW Ohio, USA.