Noutăţi

Tinerii din Republica Moldova salută noul mod de abordare a problemelor minorităților

Tinerii din Republica Moldova salută noul mod de abordare a problemelor minorităților

În perioada 3-4 ianuarie 2015, Institutul pentru Inițiative Rurale a desfășurat un set de activități „Prelegeri publice deschise cu privire la cooperarea interculturală și dialog interetnic în Republica Moldova”.

Activitățile au fost realizate în parteneriat cu cele 3 Instituții de învățămînt, și anume Colegiul de Medicină, orașul Cahul, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, orașul Comrat, Universitatea de Stat „Grigore Țamblac”, orașul Taraclia, și a întrunit mai mult de 300 elevi, studenți cu vîrsta cuprinsă între 16-22 ani.

Scopul prelegerilor publice a fost să prezinte argumente tinerilor în vederea cooperării interetnice, dialog și toleranța reciprocă față de problemele minorităților, precum și să motiveze atitudinile participative în comunitățile rurale ale RM. Un nou mod de abordare. De asemenea în cadrul prelegerilor au fost prezentate istorii de succes, lecții învățate și impedimente întîmpinate în procesul desfășurării campaniei „Acționăm pentru ca ne pasă”.

Evenimentul a fost susținut de invitatul organizației, dl. Milan Kajo Zboril, expert internațional din Slovacia, care a prezentat practici naționale și internaționale în vederea cooperării interetnice, dialog și toleranță față de problemele minorităților.

„Pînă acum m-ă frămînta gîndul că nu pot schimba societatea spre bine. Că totul se decide pentru mine. Acum înțeleg, că de fapt pot, trebuie doar să învăț cum. Mulțumesc mult iRi pentru motivare și suport logistic de care v-om beneficia”, a afirmat Mitul Petia, elev în clasa a XII-a în L.T. „M. Eminescu”, or. Comrat.

„Consider că este o activitate cu adevărat importantă și necesară elevilor noștri din liceu. Este o problemă foarte actuală cu care ne confruntăm și credem că această prelegere a avut un impact pozitiv asupra tinerilor”, a declarat dna. Svetlana Stoinov, director Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, orașul Comrat.

„Prelegeri publice deschise cu privire la cooperarea interculturală și dialog interetnic în Republica Moldova” face parte din proiectul „Dezvoltarea capacităților de dialog și cooperare interetnică”. Activitatea a fost realizată de Institutul pentru Inițiative Rurale și partenerii săi locali cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.